Ondersteunt uw gemeente, jouw bibliotheek, school of universiteit of uw zorginstelling het open document formaat (Open Document Format (ODF))?
Zo ja, mooi! Zo nee, dat 'moet' al sinds 1 januari dit jaar (2009). Ondersteuning nodig? Vraag NOiV.

Wil je kiezen voor vrije en open source software voor jouw overheidsorganisatie, semi-overheidsorganisatie, onderwijsinstelling, bibliotheek of zorgorganisatie? Ondersteuning nodig?
Vraag NOiV.

Wil je rekening houden met open standaarden bij de keuze van software voor jouw organisatie?
Vraag NOiV.

Donderdag 29 oktober heb je de kans om samen met NOiV het werkplan 2010 - 2011 te verkennen. Dat is erg kort dag zoals Jan Stedehouder terecht constateert. En er zijn maar 30 mensen uit het LinkedIn netwerk van ruim 650 leden welkom. Buiten de onbekende lijst van 'genodigden' om?

Open source community's zoals bijvoorbeeld NN-Open, de Open Source Business Club, LOSS, NLLGG, NLUUG, de TYPO3 user groep, de Open Gemeenten, etc. zijn vooralsnog niet welkom voor zover ze niet of persoonlijk of als lid van de LinkedIn groep zijn uitgenodigd schat ik in.

Ik maak me met Jan zorgen dat NOiV onvoldoende resultaten boekt en zal boeken zolang ze geen aandacht besteed en ruimte geeft aan al die deskundige mensen, die zich in Nederlandse open source community's bewegen, om mee te denken.

Bijeenkomsten van NOiV zijn besloten of slechts beperkt opengesteld voor bijdragen uit het veld. Deze over het werkplan ook weer en deze is ook nog eens op zo'n korte termijn en tegelijk met de NLUUG Najaarsconferentie...

NOiV biedt in brede zin weinig inhoudelijke informatievoorziening waarmee je praktisch iets kunt als organisatie. Wel zijn er veel bijeenkomsten en daarvan worden beschrijvingen en veel foto's gemaakt.

De organisatie is erg Web 1.0 georganiseerd. Reageren op de website kan niet. Een forum ontbreekt. En dat terwijl het door NOiV gekozen CMS, namelijk Drupal beide prima kan ondersteunen.

De communicatie-functies bij NOiV waren het eerst en breed bezet. Zenden doet men veel, hoewel weinig gericht. De interactie aangaan met iedereen die men wil bereiken of met hen die zouden kunnen helpen en daartoe een platform bieden, dat beperkt zich tot geregiseerde/-controleerde bijeenkomsten en de LinkedIn groep. LinkedIn is een omgeving die lang niet voor iedereen laagdrempelig en functioneel is. De activiteit in de LinkedIn groep is dan ook beperkt. Ook het Twitter account van NOiV zend vooral. Interactie zie ik niet op Twitter. Op e-mail en afspraken wordt regelmatig niet of niet adequaat gereageerd weet ik van diverse personen.

Dat mensen in het hele land wonen en dat niet iedereen zich overdag vrij kan maken om aan NOiV bijeenkomsten deel te nemen is nog niet echt doorgedrongen in Den Haag volgens mij.
Dat de werkplan bijeenkomst in Utrecht is is al een hele beweging. Zwolle, Groningen of Maastricht staan nog niet op de agenda. Avond-bijeenkomsten evenmin.

Ik pleit er voor dat met al de punten die in het voorgaande zijn genoemd rekening wordt gehouden in het werkplan maar ook al de rest van 2009. Ik stel voor dat van een sterke top-down benadering veel meer ruimte wordt gemaakt voor bottom-up. Dat de mogelijkheden die Web 2.0 tools en concepten bieden worden benut. Dat doelgroepen directer worden aangesproken. Dat de dialoog meer wordt aangegaan. En dat er meer aandacht komt voor de ervaringen in de praktijk. Wat lukt al? En wat vooral ook niet? En waar het niet lukt kan NOiV (laten) onderzoeken hoe ze organisaties en/of community's kan ondersteunen.

Wat kan NOiV voor jou en/of jouw organisatie doen, dit jaar, volgend jaar en in 2011? Heb je vragen, wensen, idee├źn, projectvoorstellen betreffende open standaarden, vrije en open source software meldt die dan online (bijvoorbeeld in een eigen blogpost) en breng die onder de aandacht bij NOiV en/of de 29e in Utrecht. Graag verwijs ik op OpenNieuws.nl naar jouw tekst(en). Stuur me s.v.p. links en/of afschriften van de berichten die je NOiV toestuurt ten behoeve van het werkplan 2010 - 2011. Graag besteed ik daar op deze plek aandacht aan. Bedankt alvast.

Veel succes !!

Tot mijn spijt staat de reactie-functie hier uit (ik steek mijn hand in eigen boezem). Ik nodig je daarom van harte uit om online bij Jan Stedehouder of in de NOiV LinkedIn groep te reageren. Je mag me natuurlijk e-mailen. In het colofon vind je mijn e-mail-adres.

Joost Geraets - OpenNieuws.nl

P.S. Inhoudelijk informatie over de bijeenkomst en het werkplan is (nog) niet beschikbaar. Het huidige werkplan vind je op de Bigwobber website.