Categorieën: General
Van: JoG
Dit jaar (2008) is de stichting OpenWijs.nl in Nederland opgericht. Deze stichting richt zich op onderwijs-projecten op basis van vrije en open source software met onder meer de inzet van de XO laptop van het OLPC project in Nederland en het buitenland. De inzet van bijvoorbeeld de Asus Eee wordt overigens niet uitgesloten.

De uitrol van de eerste projecten, met inzet van XO laptops, wordt op dit moment voorbereid. Frits Hoff werkt daarvoor, in praktische zin, onder meer samen met Len Dumont. Len gaat naar Rama in Nicaragua. Rama is een zusterstad (ook wel partnerstad) van Maastricht.

Bij de stichting OpenWijs.nl zijn altijd mensen welkom die een vrijwillige maar serieuze bijdrage willen leveren aan de inzet van de XO laptop van OLPC in Nederland en het (verre) buitenland. Denk aan:
- meehelpen vertalen;
- lesmateriaal maken of vertalen;
- een XS server opzetten, etc.

Als je op de website van de stichting een bericht achterlaat dan zal iemand van OpenWijs.nl zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

Meer informatie over de XO (ook wel de 100 $ (dollar) laptop genoemd) vind je in de Wikipedia: $100-laptop. Er is ook een grassroots groep in Nederland. Deze is op dit moment minder actief. Zie wiki.laptop.org: 'OLPC Netherlands' bij laptop.org voor gegevens over deze grassroots groep, hun activiteiten, leden en meer.

Een ander Nederlands OLPC project met de XO laptop is 'Meters maken voor het millennium' van Harrie en Gertie.

JoG - Joost Geraets

Ik ben betrokken bij de projecten als vrijwilliger. Regelmatig verzamel ik nuttige informatie en zoek ik zaken uit. Onder meer over het OLPC project, de mensen en hun rollen, internationale projecten, de XO firmware, Sugar en de software (Activities). Daarbij kijk ik momenteel naar Nederland, Nicaragua, Ghana en Duitsland. En naar de projecten die vanuit die landen worden opgezet en/of ondersteund.


Categorieën: General
Van: JoG


Categorieën: General
Van: JoG
Hallo trouwe lezers van OpenNieuws,

De voltallige redactie ;-) was de afgelopen dagen in Parijs. Pigalle, Montmartre, Concorde, Notre Dame, Rodin, Louvre, Les Halles, Centre Pompidou en meer...

Morgen weer 'open nieuws'.

Groeten, Joost Geraets
Joost 'punt' Geraets 'apestaartje' OpenNieuws 'punt' nl