Archieven

Dit is het archief van October 2008
Categorieën: General
Van: JoG
Onderstaand verhaal komt van iemand bij een grafisch bedrijf. Zij hebben volop vrije en open source (of bron) software in gebruik. De persoon die bij dit grafisch bedrijf verantwoordelijk is voor de ICT schrijft:

Ik heb veel geduld gehad en mensen met mijn enthousiasme én met mijn realisme weten te overtuigen. Dagelijks lees ik een aantal open bron nieuws-sites zodat ik zeer goed op de hoogte blijf van wat er bezig is en wat er zo al bestaat.

Daarnaast heb ik nooit iets doorgevoerd, waarvan ik niet voor 100% zeker was dat het zou werken en een meerwaarde zou geven. Ik ben ook niet fanatiek geworden, zo dat alles vrije software moest zijn op het bedrijf. De software moet in eerste instantie nog altijd doen waar wij die voor nodig hebben. GIMP gebruiken wij b.v. niet, omdat die nog niet voldoende met 4-kleuren drukwerk overweg kan. Als dit verbetert, dan schakel ik meteen over. Gimp is wel goed voor collega's die enkel beelden voor web-sites maken.

Office
OpenOffice.org (en NeoOffice voor de mac-gebruikers) is hier al een vaste waarde. Veel beter zelfs dan Microsoft Office omdat wij intensief gebruik maken van de reguliere expressies om teksten te coderen.

Webbrowser, e-mail en agenda
Daarnaast behoren Firefox en Thunderbird met Lightning extentie tot de vaste waarden. Filezilla is ons ftp-programma. Mijn voorwaarde was steeds: de software moet vrij zijn, beschikbaar in het Nederlands (computers zijn zo al moeilijk genoeg) en beschikbaar voor Windows, Mac én Linux. Daardoor was de overstap naar Ubuntu realistisch. De software verandert immers nauwelijks.

Administratie
Zeer recent zijn we ook met een bedrijfje in zee gegaan die ook open bron software schrijft en dan voor de klant personaliseert. Zij hebben op basis van SQL-Ledger een nieuwe programma ontwikkelt voor onze administratie (facturatie, briefwisseling, offertes, etc.) We zijn nu nog in test-fase. We hebben hen geselecteerd omwille van de openheid van het systeem.

Naschrift van de redactie: Het blijkt dus prima te kunnen om open source software in te zetten. En op sommige punten blijkt deze (OpenOffice.org) ook nog eens beter dan een gesloten tegenhanger als Microsoft Word. En in zo'n gemengde omgeving van Windows, Mac én Linux blijkt de beschikbaarheid op ieder platform een groot voordeel. In dit geval zelfs voorwaarde. Een verhaal dat onderstreept dat de inzet van vrije software in het bedrijfsleven niet alleen een alternatief is maar bovendien meerwaarde kan bieden.

Ubuntu op pc, laptop en server
Over het 'machine'park: In dit bedrijf worden 13 pc's en 4 servers gebruikt. Recent is de baas overgestapt op Ubuntu op zijn laptop. Eén Windows pc van de administratie gaat binnenkort over op Ubuntu en de server voor het webgebaseerde administratiepakket draait Ubuntu 8.04 server editie.

De andere machines zijn 6 iMacs, 2 PowerMacs G5, 2 pc's met Windows XP, 1 laptop met Windows (i.v.m. een programma van het boekhoudkantoor).
Een Sun server is vervangen door een Mac server. Dan draait een oudere Mac G4 als FTP-server en een G5 als print-spooler en rip.

Meer informatie? Neem dan s.v.p. contact op met de redactie. Het e-mailadres vindt u in het colofon. Deze informatie bereikte OpenNieuws.nl naar aanleiding van het recente bezoekers-onderzoek.
Categorieën: General
Van: JoG
--- persbericht ontvangen van Sander Potjer ---

Vanaf vandaag (1 oktober red.) is er voor de Nederlandstalige Joomla! gebruiker een nieuwe community website. Een aantal fanatieke Joomla! gebruikers hebben de handen ineengeslagen en www.joomlacommunity.eu opgezet, voor en door Joomla! gebruikers.

Joomla! is in 3 jaar tijd uitgegroeid tot een van de populairste gratis open source content management systemen ter wereld. Alleen in Nederland al kent Joomla! duizenden gebruikers. Joomla! kenmerkt zich door eenvoud in gebruik en de grote hoeveelheid uitbreidingsmogelijkheden. Joomla! wordt dan ook gebruikt op sites van alle soorten en maten, van persoonlijke websites tot en met geavanceerde multinational websites.

Op JoomlaCommunity.eu is alles te vinden omtrent dit bekroonde CMS systeem. Joomla! gebruikers vinden er informatie over Joomla!, het laatste Joomla! gerelateerde nieuws, een overzicht van Joomla! evenementen en cursussen en een uitgebreid aanbod van vertaalde versies van Joomla! en diverse uitbereidingen.

Tevens vindt de Joomla! gebruiker op JoomlaCommunity.eu een thuisbasis voor ondersteuning in de vorm van zeer uitgebreide documentatie sectie voor zowel Joomla! 1.0 als Joomla! 1.5 en diverse uitbreidingen. Daarnaast is er een behulpzaam forum waar gebruikers van alle niveaus welkom zijn vragen te stellen en om elkaar op weg te helpen in het opzetten van eigen Joomla! websites.

Van de website:

"... Joomla! is een project dat ruim 3 jaar geleden ontstaan is na een opsplitsing (fork) van developers binnen het Mambo project. Een soortgelijke situatie is nu ontstaan binnen DutchJoomla.org waarbij een groot aantal teamleden heeft besloten om een andere weg in te slaan en een geheel nieuwe community op te bouwen voor de Nederlandstalige Joomla!-gebruikers...."

"... De aanzet voor deze opsplitsing is dat we het niet eens zijn dat het beheer van DutchJoomla onder één persoon valt. We vinden dit voor een dusdanig grote community onverantwoord...."