Archieven

Dit is het archief van January 2008
Categorieën: General
Van: JoG
Persbericht van Capgemini.

Capgemini en Radboud Universiteit Nijmegen roepen middelbare scholieren op mee te dingen naar Open Source Award

Voor de derde keer op rij organiseren de Radboud Universiteit Nijmegen, Stichting NLnet en Capgemini een wedstrijd waarbij middelbare scholieren uitgedaagd worden om Open Source software te ontwikkelen. Met dit project, genaamd CodeYard, willen deze partijen scholieren enthousiasmeren voor deelname aan technische studies én organisaties bewust maken van de mogelijkheden die Open Source software biedt.

Radboud Universiteit Nijmegen, Stichting NLnet en Capgemini doen een oproep aan alle middelbare scholieren in Nederland en België om zelf software te maken volgens het Open Source ontwikkelmodel. CodeYard biedt de studenten een infrastructuur in de vorm van een ‘digitaal schoolplein’ waar creativiteit en programmeerkennis gestimuleerd worden. Zo wordt een basis gevormd voor de ontwikkeling van een eigen programmeerproject - individueel of in groepsverband.

Geïnteresseerde scholieren kunnen zich inschrijven en hun ideeën presenteren. Uit deze ideeën selecteert de professionele jury, bestaande uit afgevaardigden uit onderwijs, politiek en bedrijfsleven, in verschillende voorrondes drie finalisten. De uiteindelijke winnaars ontvangen tijdens de finale op vrijdag 9 mei aanstaande de ‘Capgemini Open Source Award 2008’ en een geldbedrag. Daarnaast wordt een publieksprijs uitgereikt. Het totale prijzengeld bedraagt ¤ 5000,-. De helft van dit bedrag komt ten goede aan het informaticaonderwijs op de scholen, de andere helft kan vrij door de winnaars worden besteed.

De jury bestaat uit de volgende leden:
De heer prof. dr. M. van Vliet, Radboud Universiteit Nijmegen en Capgemini – voorzitter
De heer prof. dr. A. van Deursen, Technische Universiteit Delft
De heer drs. J.A.F.C. van Disseldorp, Thoughtleader Open Source, Capgemini
De heer dr. M.C.J.D. van Eekelen, Radboud Universiteit Nijmegen
De heer V. Mischenko, Stichting NLnet
De heer drs. D. van Roode, ICT Office
De heer drs. S.N. Ruiter, Ministerie van Economische Zaken
De heer J. Scheurs, Wegener ICT Media BV
De heer B.E. Westerbaan, winnaar CodeYard 2006

“We zijn er trots op dat CodeYard nu alweer voor het derde jaar draait.”, aldus Sebastiaan Kügler, projectleider van CodeYard. “We zien het enthousiasme van de scholieren en de kwaliteit van de inzendingen elk jaar toenemen en hebben derhalve hoge verwachtingen van deze editie. Mario van Vliet, Vice President Capgemini Consulting Services en Hoogleraar aan de Radboud Universiteit voegt daaraan toe: “Voor het Nederlandse innovatiepeil en het Nederlandse bedrijfsleven is het belangrijk jonge mensen zo vroeg mogelijk te interesseren voor technische studies en ze daarmee in de praktijk kennis te laten maken. CodeYard draagt hier al twee jaar op constructieve wijze aan bij. We investeren daarom graag in dit soort onderwijsprojecten.”

Nathan Samson, van het Koninklijk Lyceum in Antwerpen, die samen met klasgenoot Sam Heijens, vorig jaar de Capgemini Open Source Award in de wacht sleepte, licht het belang van CodeYard toe: “Hoewel ik nog steeds op de middelbare school zit, heeft CodeYard mij zeker gestimuleerd om later toch iets met informatica te gaan studeren. CodeYard is een boeiende ervaring. Naast de programmeerervaring die ik heb opgedaan, heb ik bijvoorbeeld ook geleerd om met deadlines te werken. Ook de presentaties van de andere projectgroepen waren echt leerzaam en misschien wel het belangrijkste van het geheel.”

Geïnteresseerde middelbare scholieren kunnen zich nog tot en met 1 maart 2008 aanmelden via www.codeyard.net.
Categorieën: General
Van: JoG
Het Syllable-team heeft de emulator QEMU werkend gekregen op Syllable Desktop (met Atheos-kernel). De port is gebaseerd op een aantal verbeteringen van QEMU zelf en een aantal verbeteringen binnen de Syllable Desktop. De aankomende Syllable ontwikkelversies zullen verbeterde ondersteuning voor POSIX-threads hebben, timers en asynchrone I/O.

Er is een binair pakket van QEMU 0.9.1 voor Syllable Server (met Linux-kernel) beschikbaar op de Syllable-webstek. Andere recente overzettingen naar Syllable Desktop betreffen LibPurple en Finch, de tekstmodus cliënt van Pidgin (voormalige Gaim chat-toepassing) en de
laatste versie van SaMBa, 3.0.28.

Zie voor meer info en schermafbeeldingen van QEMU op de Syllable Desktop:
http://www.syllable.org
Categorieën: General
Van: JoG
Bericht van Bas de Lange

Na een lange ontwikkelperiode is Syllable Desktop versie 0.6.5 uitgebracht (maak a.u.b. gebruik van de torrent voor het downloaden). Er zijn de gebruikelijke bugfixes, bijv. in USB en de netwerkstack welke de betrouwbaarheid en prestaties verbeteren.

LibUSB en SANE zijn overgezet zodat er nu USB-toegang vanuit userspace mogelijk is en ondersteuning voor scanners. Er zijn nieuwe netwerk- en videostuurprogramma's waaronder een uniek DeltaChrome stuurprogramma. Twee nieuwe window decorators van John Apras maken hun debuut. CD-brand functionaliteit wordt nu meegeleverd in de vorm van SimpleBurn en CDRTools. Een nieuwe netwerkvoorkeuren-applet van Andrew Kennan is geintegreerd, en ook Arno's versie van OpenBeFS. Vele ports zijn opgewaardeerd en de systeem layout is gereorganiseerd.

Bestanden welke nodig zijn voor het compileren van software zijn ondergebracht in een apart pakket. Ook is dit de release waarin verscheidene onderdelen tussen Syllable Desktop (welke gebruik maakt van de Atheos-kernel) en Syllable Server (welke gebruik maakt van de Linux-kernel) zijn geharmoniseerd.

De volledige 'change log', installatie-cd's, opwaardeerpakketten en beeldbestanden voor emulators (http://web.syllable.org/pages/get-Syllable.html),
additionele software is op de volgende pagina te vinden http://web.syllable.org/pages/downloads.html.

Meer info -> http://www.syllable.org/