Categorieën: General
Van: JoG
Ondersteunt uw gemeente, jouw bibliotheek, school of universiteit of uw zorginstelling het open document formaat (Open Document Format (ODF))?
Zo ja, mooi! Zo nee, dat 'moet' al sinds 1 januari dit jaar (2009). Ondersteuning nodig? Vraag NOiV.

Wil je kiezen voor vrije en open source software voor jouw overheidsorganisatie, semi-overheidsorganisatie, onderwijsinstelling, bibliotheek of zorgorganisatie? Ondersteuning nodig?
Vraag NOiV.

Wil je rekening houden met open standaarden bij de keuze van software voor jouw organisatie?
Vraag NOiV.

Donderdag 29 oktober heb je de kans om samen met NOiV het werkplan 2010 - 2011 te verkennen. Dat is erg kort dag zoals Jan Stedehouder terecht constateert. En er zijn maar 30 mensen uit het LinkedIn netwerk van ruim 650 leden welkom. Buiten de onbekende lijst van 'genodigden' om?

Open source community's zoals bijvoorbeeld NN-Open, de Open Source Business Club, LOSS, NLLGG, NLUUG, de TYPO3 user groep, de Open Gemeenten, etc. zijn vooralsnog niet welkom voor zover ze niet of persoonlijk of als lid van de LinkedIn groep zijn uitgenodigd schat ik in.

Ik maak me met Jan zorgen dat NOiV onvoldoende resultaten boekt en zal boeken zolang ze geen aandacht besteed en ruimte geeft aan al die deskundige mensen, die zich in Nederlandse open source community's bewegen, om mee te denken.

Bijeenkomsten van NOiV zijn besloten of slechts beperkt opengesteld voor bijdragen uit het veld. Deze over het werkplan ook weer en deze is ook nog eens op zo'n korte termijn en tegelijk met de NLUUG Najaarsconferentie...

NOiV biedt in brede zin weinig inhoudelijke informatievoorziening waarmee je praktisch iets kunt als organisatie. Wel zijn er veel bijeenkomsten en daarvan worden beschrijvingen en veel foto's gemaakt.

De organisatie is erg Web 1.0 georganiseerd. Reageren op de website kan niet. Een forum ontbreekt. En dat terwijl het door NOiV gekozen CMS, namelijk Drupal beide prima kan ondersteunen.

De communicatie-functies bij NOiV waren het eerst en breed bezet. Zenden doet men veel, hoewel weinig gericht. De interactie aangaan met iedereen die men wil bereiken of met hen die zouden kunnen helpen en daartoe een platform bieden, dat beperkt zich tot geregiseerde/-controleerde bijeenkomsten en de LinkedIn groep. LinkedIn is een omgeving die lang niet voor iedereen laagdrempelig en functioneel is. De activiteit in de LinkedIn groep is dan ook beperkt. Ook het Twitter account van NOiV zend vooral. Interactie zie ik niet op Twitter. Op e-mail en afspraken wordt regelmatig niet of niet adequaat gereageerd weet ik van diverse personen.

Dat mensen in het hele land wonen en dat niet iedereen zich overdag vrij kan maken om aan NOiV bijeenkomsten deel te nemen is nog niet echt doorgedrongen in Den Haag volgens mij.
Dat de werkplan bijeenkomst in Utrecht is is al een hele beweging. Zwolle, Groningen of Maastricht staan nog niet op de agenda. Avond-bijeenkomsten evenmin.

Ik pleit er voor dat met al de punten die in het voorgaande zijn genoemd rekening wordt gehouden in het werkplan maar ook al de rest van 2009. Ik stel voor dat van een sterke top-down benadering veel meer ruimte wordt gemaakt voor bottom-up. Dat de mogelijkheden die Web 2.0 tools en concepten bieden worden benut. Dat doelgroepen directer worden aangesproken. Dat de dialoog meer wordt aangegaan. En dat er meer aandacht komt voor de ervaringen in de praktijk. Wat lukt al? En wat vooral ook niet? En waar het niet lukt kan NOiV (laten) onderzoeken hoe ze organisaties en/of community's kan ondersteunen.

Wat kan NOiV voor jou en/of jouw organisatie doen, dit jaar, volgend jaar en in 2011? Heb je vragen, wensen, ideeën, projectvoorstellen betreffende open standaarden, vrije en open source software meldt die dan online (bijvoorbeeld in een eigen blogpost) en breng die onder de aandacht bij NOiV en/of de 29e in Utrecht. Graag verwijs ik op OpenNieuws.nl naar jouw tekst(en). Stuur me s.v.p. links en/of afschriften van de berichten die je NOiV toestuurt ten behoeve van het werkplan 2010 - 2011. Graag besteed ik daar op deze plek aandacht aan. Bedankt alvast.

Veel succes !!

Tot mijn spijt staat de reactie-functie hier uit (ik steek mijn hand in eigen boezem). Ik nodig je daarom van harte uit om online bij Jan Stedehouder of in de NOiV LinkedIn groep te reageren. Je mag me natuurlijk e-mailen. In het colofon vind je mijn e-mail-adres.

Joost Geraets - OpenNieuws.nl

P.S. Inhoudelijk informatie over de bijeenkomst en het werkplan is (nog) niet beschikbaar. Het huidige werkplan vind je op de Bigwobber website.


Categorieën: General
Van: JoG
--- persbericht Bart Feenstra ---

Aan de vooravond van de 5e DrupalJam heeft de organisatie nog wat laatste informatie voor haar bezoekers. Ook is er nog een nieuwtje te melden.

Vrijdag 26 juni is het alweer tijd voor de 5e DrupalJam. Deze bijeenkomsten worden bezocht door ICT-professionals, gebruikers, web developers en geïnteresseerden, waarbij het content management system Drupal centraal staat. Voor zowel beginners als gevordenden is deze bijeenkomst interessant. De deuren gaan open om 9.00 uur en rond 17.00 zal de dag worden afgesloten. De locatie van de DrupalJam is de faculteit van Communicatie en Journalistiek, op het universiteitsterrein de Uithof (Padualaan 99) in Utrecht.

Het programma bestaat onder andere uit de volgende onderwerpen:
- Usability en ontwikkelingen in Drupal 7
- Beveiliging in Drupal
- Scalability en Aegir: hoe beheer je grote of vele Drupalsites?
- Workshops theming en moduleontwikkeling
- Showcase van Groenlinks en de NCRV

Twee internationale sprekers
Vorige week wist de organisatie te melden dat zij Damien Tournoud uit Parijs hadden gestrikt voor een presentatie tijdens de DrupalJam. De organisatie is erg blij dat ook Leisa Reichelt uit Groot-Brittannië aanwezig is op de DrupalJam. Zij zal ingaan op de gebruiksvriendelijkheid in Drupal 7.

OV, auto & parkeren
De DrupalJam is eenvoudig te bereiken. Neem vanaf de A28 bij Utrecht afslag
2 De Uithof. Kijk voor meer informatie op www.drupaljam.nl/locatie-utrecht. Tegenover het gebouw is een ruime parkeerplaats. De kosten voor een dag parkeren zijn maximaal 6 euro. Vanaf Utrecht CS rijdt bus 12 elke 5 minuten richting de Uithof. Uitstappen bij halte Padualaan.

Avondprogramma: Kroegmeet 2
Na de DrupalJam volgt aansluitend de tweede editie van de succcesvolle Kroegmeet. Vanaf half 6 is iedereen welkom in Irish Pub Mick O'Connels. Daar bestaat de mogelijkheid om met bezoekers van de DrupalJam gezellig wat te eten en te drinken. De Kroegmeet valt buiten de organisatie van de DrupalJam. Kosten zijn dus geheel voor eigen rekening. Meer informatie op http://groups.drupal.org/node/23518.

Aanmelden DrupalJam
Anders dan voorgaande edities is aanmelding verplicht. Registreren kan nog tot donderdagavond. Je mag op vrijdag zonder registratie langskomen, maar dan is er geen lunch voor je.

Aanmelden workshops
Het is raadzaam om je van te voren in te schrijven voor de workshops via http://drupaljam.nl/aanmelden-workshops. Dit is ook mogelijk op de dag zelf, al loop je dan het risico dat de workshop vol zit. Vergeet niet een laptop mee te nemen.

Kijk voor meer informatie op www.drupaljam.nl.

Tot vrijdag op de DrupalJam!


Categorieën: General
Van: JoG
Een groep universiteiten, publieke organisaties en individuen in Europa heeft een oproep verzonden aan de Europese Commissie waarin ze hun bezorgdheid uiten ten aanzien van de 'lock-in'-effecten die bestandsformaten waarop patent- of andere eigendomsrechten rusten veroorzaken ten aanzien van digitale documenten. Hieronder het persbericht in het Engels van de 'Free Knowledge Institute' (ontvangen van Hinde ten Berge):

A group of universities, civil organisations and individuals across Europe have sent an appeal to the European Commission expressing their concerns on the lock-in effects of proprietary file formats for digital documents.
Despite all the European interoperability regulations, directives and recommendations, most agencies and funding programmes keep using closed formats to communicate with applicants and beneficiaries, and require that these formats be used for reporting. These closed formats include MS Office formats, but also non-standard XML forms, non-standard versions of PDF forms, and others.

Open Standards are essential for interoperability and freedom of choice based on the merits of different software applications. They provide freedom from data lock-in and the subsequent vendor lock-in. This makes Open Standards essential for governments, companies, organisations and individual users of information technologies.

Software vendors have often been able to capture users into near monopolies in the last decades. This tendency has hindered innovation, interoperability and access to technology and knowledge. To free society from such vendor dependencies, important international movements have grown around Free Software (also know as Open Source Software) and Open Standards. These technologies provide fundamental requirements for democratic societies, such as vendor independence, interoperability, information durability and a level playing field for innovation.

The European Commission has recognised the importance of Open Standards and made it a requirement already in the EU-funded FP5 programme (1998-2002), and subsequent funding programmes continue to encourage their beneficiaries to make their results available in open formats. The European Commissioner for Competition, Neelie Kroes, insisted that "The Commission must do its part. It must not rely on one vendor, it must not accept closed standards, and it must refuse to become locked into a particular technology, jeopardizing maintenance of full control over the information in its possession."

This year, Viviane Reding, EU Commissioner for Information Society and Media, added: "We need to take advantage of the win-win of open interfaces and standards such that the market can grow for all. Dominant players may try to use proprietary standards to lock consumers into their products or to extract very high royalties, ultimately stifling innovation and foreclosing market entry by new players. EC competition rules have here an important role to play in tackling such practices."

The 'knowledge triangle' - research, education and innovation - is a core factor in European efforts to meet the ambitious Lisbon goals.
Numerous programmes, initiatives and support measures are carried out at EU level in support of knowledge. Nevertheless, the EU-funded R&D programmes obligate applicants and beneficiaries to use closed formats for applying and reporting.

The allied groups promoting this petition strongly recommend the use of internationally standardised Open Document Exchange Formats, such as the ISO-adopted Open Document Format (ODF) for office applications. They request the EC to stop forcing EU citizens and organisations to use specific software from one vendor. They call for documents in Open Standard file formats so users can choose the software they prefer and require that project results of EC funded projects be made available in Open Standard file formats.

The Free Knowledge Institute, initiator of this campaign, is aware that the changes requested do imply costs and efforts, but are needed in order to make the Information Society a place for all to learn, create, communicate and do business. Wouter Tebbens, president of the FKI, says: "The need for Open Standards was detected many years ago. Why do EU
bodies keep forcing citizens and organisations to use the tools of one particular software vendor? I think it is time for an intregral plan for vendor-neutral ICT and for a free knowledge society. Time to implement the policies and recommendations into action." He adds: "Within our coalition there are many experts in relevant areas who would be glad to discuss the best approach to make this change happen."

Many European citizens and organisations share the concerns. The European Commission is requested to adhere to its own existing policies and recommendations for the adoption of Open Standards. The European Commission must support durability of information, facilitate the exchange of information between projects and leave room for innovation on the software application side, now and in the future.

Links:

Letter to the European Commission and EU agencies:
http://freeknowledge.eu/documents/reference/EC_OS

EC encourages projects to use Free Software:
http://cordis.europa.eu/ist/st/foss.htm

"Being Open about Standards", Neelie Kroes, June 10 2008:
http://www.osor.eu/news/ec-competition-commissioner-ec-must-not-accept-closed-standards-1

"Internet of the future: Europe must be a key player", Viviane Reding,
February 2 2009,
http://ec.europa.eu/commission_barroso/reding/docs/speeches/2009/brussels-20090202.pdf